Miyom Tedavisi

Miyom Ameliyatı

Miyomlar rahimin (uterus) iyi huylu tümörleridir. Her 3-4 kadından birinde miyom vardır (1-2). Miyomlar öldürücü değildir ancak kadının yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Yapılan histerektomilerin (rahim alma ameliyatı) çoğunluğu miyom kitlesi nedeniyle yapılmaktadır (3).

Miyom Nedir? İyi Huylu mudur?

Miyomlar uterusun düz kas tabakasından kaynaklanan kitlelerdir. Bu kitlelere tümör de denir. Tümör kelimesi kansermiş düşüncesi oluştursa da miyomlar rahmin iyi huylu tümörleridir.

Miyomlar bir tane olabileceği gibi patates çuvalı şeklinde çok sayıda kitle olarak da görülebilirler. Miyom kitlesinin etrafında ince bir yalancı kapsül bulunur ve ameliyatta bu kapsül içinden miyomlar çıkarılır.

Miyom Hastalığı Neden Olur?

Miyom esas genetik yatkınlık nedeniyle olur. Örneğin annesinde, teyzesinde veya kız kardeşinde miyom olanlarda miyom daha sık görülür. Ayrıca zencilerde miyom görülme sıklığı beyazlara göre daha yüksektir (4-5). Bu örnekler miyomun ortaya çıkmasında genetik nedenlerin çok önemli rol aldığını göstermektedir.

Miyom için diğer önemli risk faktörü de yaştır. Yaşla beraber miyom görülme sıklığı artar. 50 yaşındaki kadınların neredeyse %70-80’inde miyom vardır.

Hormonal faktörler de miyom hastalığına neden olur. Östrojen ve progesteron hormonunun ve bu hormonların reseptörlerinde olan moleküler değişikliklerin miyoma sebep olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir (6-7).

Miyomun östrojen bağımlı bir hastalık olduğunu artık biliyoruz. Erken adet gören, kilolu kadınlarda miyomun daha çok görülmesi ve menopozda miyomların kendi kendine küçülmesi, miyomun östrojen kaynaklı bir hastalık olduğu fikrini desteklemektedir.

 

Konuşmayı Başlat
Merhaba, size hangi dilde destek verebiliriz?
HEMEN ARA